Temeiul legal al serviciilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare este reglementat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 și legea 101 actualizată în 2014, care prevăd obligativitatea efectuării lucrărilor de salubrizare (deratizare, dezinsecție și dezinfecție). Conform celor două legi, fiecare instituție/ societate trebuie să încheie un contract de colaborare cu firme autorizate și specializate în efectuarea unor astfel de intervenții.
Legislația națională în vigoare stipulează în mod clar obligativitatea efectuării periodice a tratamentelor de deratizare și dezinsecție, precum și cuantumul amenzilor aplicate în cazul neefectuării acestora.
A. FRECVENȚA DE EXECUȚIE ȘI OBLIGATIVITATEA EFECTUĂRII
- În conformitate cu Ordinul nr. 119 din 2014 privind aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, stipulează la Art. 50: dezinsecția periodică se va face la intervalele prevăzute în metodologii, dar nu mai mari de 3 luni; între operațiunile periodice, se vor aplica proceduri de dezinsecție curente, de întreținere, în funcție de prezența vectorilor.
- Legea nr. 101 din 25 aprilie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 393 din 08.05.2006, cu modificările și completările ulterioare stipulează la Art. 2, pct. 5: ,,să aplice măsuri privind deratizarea și dezinsecția, stabilite de autoritatea locală și de Direcția de Sănătate Publică teritorială.”
B. CONTAVENȚII STABILITE ÎN CAZUL NEEFECTUĂRII TRATAMENTELOR DE DEZINSECȚIE ȘI DERATIZARE
HG 857/2011, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice stipulează la Art. 57:
,,Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 3000 la 8000 lei următoarele fapte săvârșite de persoanele juridice:
a) neaplicarea măsurilor de prevenire și combatere a insectelor și rozătoarelor vectoare în unități de orice tip de către deținătorii acestora
b) nerespectarea ritmicității acțiunilor de combatere a insectelor și rozătoarelor vectoare și producătoare de disconfort în unități de orice tip
De asemenea, se mai specifică obligativitatea efectuării tratamentelor de deratizare și dezinsecție numai cu personal atestat; utilizarea produselor avizate de către Ministerul Sănătății – Comisia Națională pentru Produse Biocide; interzicerea aplicării de tratamente cu produse pesticide din grupele de toxicitate I și II în interioarele unităților de orice tip și ale locuințelor.
C. FIRMA DEZINSECTIE CLUJ – AUTORIZAȚII
- Obținerea și menținerea certificatului de autorizare pentru Sistemul de Management al calității, conform Standardului ISO 9001:2008
- Obținerea și menținerea certificatului de autorizare pentru Sistemul de Management al Mediului, conform standardului ISO 14001:2004
- Obținerea și menținerea certificatului de autorizare pentru Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale, conform standardului OHSAS 18001:2008
Firma Dezinsectie Cluj – S.C. GREEN ECO S.R.L. deține toate autorizațiile necesare pentru desfășurarea activităților D.D.D:
1. Direcția Sanitar-Veterinară pentru Siguranța Alimentelor
2. Direcția de Sănătate Publică
3. Direcția Fitosanitară